Το Όραμα της Νέας Ελλάδας

Το Όραμα της Νέας Ελλάδας

Το Όραμα της Νέας Ελλάδας 900 600 ΠΑΔΙΣΥ
Ομιλία του Στάμου Στίνη στον Οραματισμό του Ιουνίου 2012

 

Καλημέρα σε όλους, σας καλωσορίζουμε για άλλη μια φορά στον οραματισμό για την Ελλάδα, ένα θεσμό πλέον, που όσοι τον έχετε παρακολουθήσει απ’ το ξεκίνημά του, θα θυμάστε ότι ξεκίνησε το Μάρτιο του 1996, οπότε συμπληρώνουμε ανελλιπώς αρκετά χρόνια παρουσίας και προσφοράς σ’ αυτό το πεδίο.

Ιδιαίτερα όμως σ’ αυτές τις μέρες που ζούμε, καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία από ενεργειακής πλευράς και μάλιστα για του λόγου το αληθές αρκεί απλά να παρατηρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συμβεί στην Ελλάδα , μόλις σε τρεις μήνες από τον προηγούμενο οραματισμό που κάναμε το Μάρτιο.

Αν θυμάστε τότε, είχαμε πει, ότι πρόκειται ν’ αλλάξει το σκηνικό και στην Ελλάδα αλλά και προοδευτικά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και πράγματι τι πιο πειστικό φαινόμενο να διαπιστώσει κανείς απ’ όλα αυτά που μεσολάβησαν στη χώρα μας και που βλέπουμε αυτή τη στιγμή τη μεγάλη αλλαγή που έχει υπάρξει και τη μεγάλη ανακατάταξη, τόσο σε επίπεδο πολιτικής, όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας του κόσμου, που αρχίζει σιγά-σιγά  και συνειδητοποιεί πολλές σημαντικές αλήθειες, έτσι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε ότι μια μεγάλη αλλαγή αρχίζει να παρατηρείται στην Ελλάδα σε επίπεδο νοοτροπίας, αλλά  και σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς.

Ζούμε πράγματι κρίσιμες στιγμές, εκείνο όμως που έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή, είναι ότι έτσι όπως το ελληνικό αρχέτυπο, ο ανώτερος δρόμος, ο πνευματικός δρόμος της Ελλάδας ορίζει, όλα όσα συμβαίνουν γίνονται πράγματι για το ανώτερο καλό μας και κάτω απ’ αυτό το πρίσμα είναι που έχουμε πει ότι πρέπει να  εξετάζουμε και τα διάφορα γεγονότα.

Διότι εάν εγκλωβιστεί κανείς στο περιορισμένο πλαίσιο το συμβατικό και αρχίζει και εξετάζει π.χ. τις δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν, δεν έχει νόημα να τις εξετάσει κανένας από τη σκοπιά την προσωπική, του κόμματος δηλαδή το οποίο επέλεξε.

Αν όμως δούμε από ψηλά την όλη εικόνα θα δούμε ότι πράγματι μέσα στην ελληνική κοινωνία έχουν συμβεί ορισμένες πολύ σημαντικές αλλαγές, οι οποίες έχουν εκφραστεί μ’ όλη αυτή την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των πολιτικών δυνάμεων, μέσα από την κατάργηση του παλιού δικομματισμού, που όντως είναι ένα γεγονός και μέσα απ’ όλες αυτές τις καινούργιες δυνάμεις που εμφανίστηκαν όλο αυτό το διάστημα, που ασχέτως από το αν ο καθένας από μας συμφωνεί, συμπαθεί ή όχι με όλα αυτά που εμφανίστηκαν, εκείνο που πρέπει να δούμε είναι προς τα πού πηγαίνει η συνισταμένη.

Είχαμε πει από πέρσι, ότι η Ελλάδα από το 2012 θα είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και πράγματι είδαμε όλο αυτό το διάστημα  οι πάντες ν’ ασχολούνται με την Ελλάδα σ’ όλο τον κόσμο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εδώ είναι το σημαντικό, είναι γιατί από την Ελλάδα θα ξεκινήσει η παροχή προς την ανθρωπότητα μιας σειράς από νέες ιδέες, οι οποίες θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για αυτό τον παγκόσμιο μετασχηματισμό που θα συντελεστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Από την Ελλάδα θα προκύψουν νέες ιδέες, νέες αξίες, νέα πρότυπα κοινωνικής οργάνωσης, νέα πρότυπα κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς, αλλά για να προκύψουν τα συγκεκριμένα πρότυπα θα έπρεπε στην Ελλάδα πρώτα να συντελεστούν συγκεκριμένες αλλαγές και αυτή την κρίση που θα φέρει αυτές τις νέες αξίες βιώνουμε όλη αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, γιατί το παλιό πολιτικό κατεστημένο, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το κράτος, ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι οι πολίτες αντιλαμβάνονταν την κοινωνία όλα τα περασμένα χρόνια στην Ελλάδα , δεν επέτρεπε το να αναδειχτούν αυτές οι νέες δυνάμεις  κι αυτές οι νέες αξίες, οι οποίες θα συνεισφέρουν στο μετασχηματισμό της ανθρωπότητας.

Έτσι, μέσα απ’ αυτή την περιπέτεια, που από μια επιφανειακή σκοπιά φαντάζει σαν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος, αυτό που λέμε η ελληνική κρίση, μέσα απ’ αυτή την περιπέτεια  είναι που αναδύεται μια χρυσή ευκαιρία προκειμένου ν’ αναδειχτούν όλα αυτά τα καινούργια στοιχεία και τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα συμβάλει  η Ελλάδα στο μετασχηματισμό της ανθρωπότητας.

Γι αυτό ακριβώς λέμε ότι η κρίση είναι εκείνη που θα φέρει στο προσκήνιο και φέρνει, το βλέπουμε αυτό, νέες δυνάμεις, νέες αντιλήψεις, νέες αξίες, νέα ηθική και νέα πολιτική συμπεριφορά, την οποία τη βλέπουμε ήδη ν’ αρχίζει να διαμορφώνεται. Πάρτε υπ’ όψιν σας σας παρακαλώ ότι ακριβώς, επειδή είναι οι συνθήκες τέτοιες και σας παρακαλώ δώστε προσοχή σ’ αυτό που λέω, επειδή είναι οι συνθήκες τέτοιες που συμβαίνουν τρομερές αλλαγές στην ενέργεια  εδώ στη χώρα  μας, επικρατεί μια τεράστια ένταση, υπάρχει μια σκεπτομορφή αυτή τη στιγμή που βράζει στη νοόσφαιρα της Ελλάδας και η μεγάλη πλειοψηφία το αντιλαμβάνεται σαν ένα μεγάλο άγχος, σαν μια μεγάλη ψυχολογική πίεση, σαν ένα μεγάλο εκνευρισμό, πολλοί επίσης και σαν φόβο.

Είναι λοιπόν πάρα πολύ κρίσιμο, σ’ αυτό το παιχνίδι της κύησης, της εγκυμοσύνης του καινούργιου, που συμβαίνει, όλη αυτή την περίοδο να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο θετικοί γίνεται, απέναντι στην αντιμετώπιση των πραγμάτων. Όλοι το εισπράττουμε, ξέρω πάρα πολύ καλά ότι η μεγάλη πλειοψηφία, αλλά και πόσο μάλλον από σας εδώ, που είμαστε εμπροσθοφυλακή σ’ αυτή την ιστορία της καινούργιας σκεπτομορφής, ξέρω πολύ καλά και θα το πω πολύ απλά ότι όλοι τρώμε ενεργειακό πακέτο. Το ξέρω γιατί το βιώνουμε όλοι μας, ξέρω πολύ καλά ότι πολλοί έχουνε διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα, που μπορεί να τα αποδίδουν στο άγχος, μπορεί να τ’ αποδίδουν σε άλλα πράγματα, ωστόσο να ξέρετε ότι οφείλεται ακριβώς σ’ αυτή την ενεργειακή μάχη που γίνεται αυτή τη στιγμή.

Θέλω και σας παρακαλώ και για το δικό σας το καλό και το καλό όλων μας, απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση να τοποθετηθείτε με ψυχραιμία  και θετικότητα, το σαλτάρισμα  δεν  ευνοεί αυτή την καινούργια  σκεπτομορφή που αυτή τη στιγμή υλοποιείται στην Ελλάδα, αλλά συμβάλλει σε πισωγύρισμα. Για του λόγου το αληθές το λέω ορμώμενος ότι ένα τηλέφωνο χτύπησε και κάναμε όλοι σαν τρελοί.

Ηρεμήστε,  εκείνο που έχει σημασία  είναι να  καταλάβουμε πως ότι συμβαίνει είναι για το ανώτερο καλό της Ελλάδας κι απέναντι σ’ αυτό να σταθούμε με θετικότητα και αισιοδοξία.

Βλέπετε ότι σ’ αυτή την καλλιέργεια του φόβου και του άγχους προσπάθησαν να συμβάλουν όλο αυτό το διάστημα με όλες τους τις δυνάμεις όλα εκείνα τα συμφέροντα, τα οποία προσπάθησαν να κρατήσουν την Ελλάδα πίσω, διεθνή και εγχώρια. Απ’ ότι φαίνεται δεν πέρασε αυτό το πράγμα, ωστόσο αυτή η μαύρη σκεπτομορφή της τρομοκρατίας εξακολουθεί και πλανάται και συγκρούεται με τη θετική σκεπτομορφή, την οποία καλλιεργούμε τόσο καιρό όλοι εμείς , όσοι θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από ένα πρίσμα πνευματικότητας και συνειδητότητας.

Το πράγμα λοιπόν δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά, αυτό σας το λέω επίσης με βεβαιότητα, να το ξέρετε,  για την κρίσιμη μάζα  και σας το λέω υπεύθυνα ότι, από τον προηγούμενο οραματισμό του Μαρτίου, η κρίσιμη μάζα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων συνειδητών πολιτών σ’ αυτό το θεσμό του οραματισμού για την Ελλάδα, έχει δρομολογήσει την κατάσταση της αλλαγής, η οποία δεν γυρίζει πίσω, αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω, μπορεί να υπάρχουν κραδασμοί, μπορεί να υπάρχουν  κόντρες, όσο το παλιό αντιστέκεται μέχρι να επικρατήσει τελείως το καινούργιο, ωστόσο το κύμα της αλλαγής που έχει δημιουργηθεί δεν είναι αναστρέψιμο .

Έτσι λοιπόν σας το λέω για ακόμα μια φορά , μην παρασύρεστε και μην ψυχοπλακώνεστε, να το πω πολύ απλά, γιατί με τη στάση αυτή, γνωρίζετε το νόμο των ομοίων, γνωρίζετε την έννοια της ομοιοκραδασμικότητας, κάθε φορά που ψυχοπλακωνόμαστε, ή που μας καταλαμβάνει ο φόβος, εκείνη τη στιγμή ενισχύουμε το παλιό, ενισχύουμε την κατάσταση εκείνη η οποία πρέπει να  εκλείψει.

Αντίθετα, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε, γιατί προσπαθούμε να έχουμε μια στοιχειώδη αυτοπαρατήρηση, υποτίθεται ότι είμαστε πνευματικά άτομα, όπου και να βρισκόμαστε λοιπόν, απ’ τη στιγμή που θα συλλάβουμε τον εαυτό μας, ή κάποιους γύρω μας ν’ αρχίσουν να καλλιεργούν αυτό το κλίμα, όχι μόνο να μην μπαίνουμε μέσα σ’ αυτό και να μην ταυτιζόμαστε, αλλά αμέσως να προσπαθούμε με την παρουσία  μας να το αναιρέσουμε και φραστικά και ενεργειακά, χρειάζεται αισιοδοξία για να μπορέσει μια ώρα αρχύτερα  να μπορέσει να συντομεύσει αυτή την επικράτηση του καινούργιου. Για να μην είμαστε εντελώς αόριστοι, αν και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, γνωρίζω ότι τα πράγματα πλέον κατευθύνονται από ανώτερες δυνάμεις και ότι το ελληνικό αρχέτυπο κι αυτές οι ανώτερες δυνάμεις οι οποίες κατευθύνουν την τύχη της Ελλάδας, όπως και της ανθρωπότητας σαν σύνολο, καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι μας υπερβαίνουν, δηλαδή ασχέτως με το τι φιλοδοξίες μπορεί να έχουμε εμείς, ή πώς να νομίζουμε με την περιορισμένη κατανόησή μας ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν εντελώς διαφορετικά απ’ ότι περιμένουμε και μ’ έναν πάρα πολύ απρόσμενο τρόπο.

Άλλωστε ξέρετε το περίφημο ρητό, που λέει ότι ο Θεός πολλές φορές ενεργεί με εντελώς αναπάντεχους και μυστήριους τρόπους κι εκεί που δεν το περιμένεις ποτέ ότι η εξέλιξη μιας κατάστασης μπορεί να είναι τέτοια και ξαφνικά ν’ αλλάζουν τα πάντα.

Ωστόσο, έχουμε ορισμένα δείγματα, έχουμε ορισμένα στοιχεία, ίχνη ας το πούμε, για το τι θα σήμαινε προσφορά της Ελλάδας σ’ αυτό το μετασχηματισμό που θ’ αρχίσει σε διεθνές επίπεδο και πάνω σ΄ αυτά τα ίχνη θα ήθελα να πω δυο λόγια  γιατί όσο πιο συνειδητοί είμαστε απέναντι σ’ εκείνο το οποίο έρχεται, τόσο περισσότερο υποστηρικτικά θα μπορέσουμε να σταθούμε απέναντί του και πράγματι η σκεπτομορφή που καλλιεργούμε να είναι και πιο σαφής και πιο εστιασμένη.

Έτσι λοιπόν, ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο νομίζω ότι όλοι πρέπει να το πάρουμε υπ’ όψιν μας, είναι ότι, η έννοια της πνευματικότητας δεν πρόκειται να παραμείνει πλέον σ’ ένα στενό κύκλο ανθρώπων και αποκομμένοι από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το κοινωνικό γίγνεσθαι. Δηλαδή με πολύ απλά λόγια
μια καινούργια διάσταση που θα μπει μέσα στην κοινωνία και μέσα στην έννοια της πολιτικής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, είναι ότι, πολιτική δράση και κοινωνική συμπεριφορά εάν δεν συνοδεύεται από το στοιχείο της πνευματικότητας, ότι οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις σκληρότητας, απληστίας, χωριστικότητας, που ακριβώς λόγω αυτών βιώνουμε όλη την παγκόσμια κρίση τη σημερινή, όλη την αναλγησία αυτού του σχεδίου, που ονομάζεται νέα παγκόσμια τάξη, όλη τη φθορά του περιβάλλοντος, όλα τα προβλήματα πολέμου, τρομοκρατίας, εγκληματικότητας. Βλέπουμε δηλαδή ότι όλο το φάσμα των δεινών, που αυτή τη στιγμή κρατούν την ανθρωπότητα υποβαθμισμένη εξελικτικά και δημιουργούν κρίσεις, οι οποίες υποβαθμίζουν την ανθρώπινη υπόσταση, οφείλονται ακριβώς σ’ αυτή την έλλειψη της πνευματικότητας, μέσα στην κοινωνική δράση και μέσα στην πολιτική δράση.

Από τη στιγμή που θα μπει το στοιχείο της πνευματικότητας μέσα στην έννοια της πολιτικής και της κοινωνικής συμπεριφοράς, αμέσως  εξαφανίζονται τα στοιχεία της απληστίας, της σκληρότητας, της νοοτροπίας της ζούγκλας, της χωριστικότητας, της εξουσιομανίας και στη θέση τους τίθεται ως άμεση προτεραιότητα το θέμα της προσφοράς, της ακεραιότητας, της ενότητας, της συνεργασίας, του ελέους, νέες αξίες οι οποίες στηρίζονται επάνω στην αλληλεγγύη, στην αρμονική συμβίωση και σε μια κοινωνία, η οποία θα τιμά τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου, θα του δίνει όλες αυτές τις ευκαιρίες που χρειάζεται προκειμένου να αναδείξει το δυναμικό του και την αξία του, αλλά μ’ έναν απόλυτο σεβασμό πάλι στο σύνολο, μ’ έναν απόλυτο σεβασμό στην ενότητα του συνόλου, στην αλληλεγγύη και στην αρμονία με το περιβάλλον.

Αυτές οι αρχές της πνευματικότητας καταλαβαίνετε ότι οδηγούν σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, π.χ. αλληλεγγύη και συμπόνια δεν δικαιολογούνται να τα έχει να τα  έχει ένας πολιτικός, ή οποιοσδήποτε δρα μέσα στην κοινωνία, είτε ως επιχειρηματίας, μέσα από έναν οποιοδήποτε ρόλο, εάν δεν είναι πνευματικός άνθρωπος, διότι πραγματικά, αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε, σκεφτείτε απλά το εξής, ότι κάποιος ο οποίος είναι υλιστής, με την έννοια ότι, θεωρεί πως ότι υπάρχει είναι αυτό που βλέπω, ακούω, βιώνω με τις αισθήσεις μου κι από κει και πέρα δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

Τι κίνητρο έχει ένας τέτοιος άνθρωπος για ν’ αναπτύξει συμπόνια και αλληλεγγύη απέναντι στους συνανθρώπους του;

Καμία, θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένας επαγγελματίας δολοφόνος, γιατί αν πιστεύεις πως ότι υπάρχει αρχίζει και τελειώνει εδώ, δεν έχει κανένα νόημα η έννοια της ηθικής, δεν έχει κανένα νόημα η έννοια της αγάπης, το μόνο που έχει νόημα είναι ότι κάνω ότι μ’ εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή, όσο υπάρχω κι άμα πεθάνω τσιμέντο να γίνουν όλα.

Καταλαβαίνετε πολύ καλά λοιπόν, ότι ουσιαστικά είναι υποκρισία να δηλώνει κάποιος ο οποίος δεν είναι πνευματικό άτομο, κάποιος ο οποίος δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάτι άλλο πέραν αυτού που βιώνουμε όλοι με τις πέντε αισθήσεις μας, είναι τεράστια υποκρισία να δηλώνει ότι μπορεί να ενδιαφέρεται για το κοινό καλό και ακριβώς το ότι είναι τεράστια υποκρισία αποδεικνύεται κι από τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν αυτή τη στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί άσχετα από τα λόγια τους, στην πράξη αποδεικνύεται ότι επιδεικνύουν τέτοια αναλγησία και τέτοια σκληρότητα που ακριβώς αποδεικνύει ότι δεν έχουν καμία πνευματική αρχή και καμία ηθική μέσα τους. Κάτι που πρόκειται ν’ αλλάξει στην ανθρωπότητα είναι ακριβώς αυτό το μπόλιασμα της πνευματικότητας, με την έννοια της πολιτικής. Και αυτό έχει πάρα πολλές προεκτάσεις, γιατί αν δεις τα πράγματα μέσα από ένα πρίσμα όπου πνευματικό στοιχείο μέσα σε μια κοινωνία σημαίνει του να δίνεις στον καθένα ευκαιρίες ν’ αναπτύξει στο μέγιστο το δυναμικό του, να μπορέσει ν’ αξιοποιήσει ότι θετικό διαθέτει και να του δώσει την ελευθερία να εξελιχθεί και σαν ανθρώπινο ον, πνευματικά, όσο περισσότερο μπορεί.

Αν ξεκινήσεις απ’ αυτή την προϋπόθεση και υπό τον όρο ότι αυτή η εξέλιξη η θετική του καθενός δεν θα είναι εις βάρος των υπολοίπων, τότε συνάγονται πάρα πολλά συμπεράσματα, τα οποία καταλύουν όλους αυτούς τους ψεύτικους πολιτικούς εγκλωβισμούς, που αυτή τη στιγμή έντεχνα ορισμένοι έχουν  καλλιεργήσει, το δεξιός αριστερός, φιλελεύθερος, ρεπουμπλικάνος, κομμουνιστής, φασίστας, το ένα, το άλλο.

Η αρχή της πνευματικότητας λέει το εξής πάρα πολύ απλό, ότι στην κοινωνία και στην πολιτική αφ’ ενός μεν θα πρέπει να εξασφαλίσεις ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης για όλους τους ανθρώπους, άρα χωρίς πολλές θεωρίες και πολλές φιλοσοφίες, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι να πεινάνε στον πλανήτη, δεν επιτρέπεται να υπάρχουνε άνθρωποι, οι οποίοι στερούνται βασικά αγαθά, δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι να στερούνται την ελευθερία τους, δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να στερούνται τη μόρφωση, δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να στερούνται την πρόνοια και την περίθαλψη, δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι να στερούνται την ευκαιρία ν’ αναπτυχθούν πνευματικά.

Απ’ τη στιγμή που αποδεχτείς αυτή την πανανθρώπινη αλήθεια, από κει και πέρα η αρένα του ανταγωνισμού υγιούς και μη και της επιχειρηματικότητας, τίθεται μετά, αφού εξασφαλιστούν αυτές οι βασικές συνθήκες ανάπτυξης για όλη την ανθρωπότητα, με αυτό προαπαιτούμενο αφήνεις ν’ αναπτυχθεί περαιτέρω οποιαδήποτε έννοια ανταγωνισμού, ακριβώς γιατί η χωριστικότητα δεν πρέπει να υπερισχύει της αλληλεγγύης, της συμπόνιας και των ευκαιριών εξέλιξης κι ελευθερίας για όλους.

Αυτό καταλαβαίνετε τι επανάσταση  δημιουργεί όσον αφορά στις αξίες, οι οποίες θα δημιουργήσουν καινούργια πρότυπα κοινωνικής οργάνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίες οι οποίες λένε ότι εάν οι ας πούμε αριστερή νοοτροπία έχει το μειονέκτημα της ισοπέδωσης και το να μην αφήνει το άτομο ν’ αναπτύξει το δυναμισμό του και αν το μειονέκτημα ας πούμε της δεξιάς νοοτροπίας είναι η κυριαρχία του νόμου της ζούγκλας, μέσα από την οποία συνθλίβονται ανθρώπινες ψυχές, τότε το μέτρο, αυτό ακριβώς που υπαγορεύει και ολόκληρη η ελληνική παράδοση, διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το μέτρο, ακριβώς ορμώμενο από την πνευματικότητα, λέει ακριβώς ότι, ναι άπειρες ευκαιρίες, άπειρα ενδεχόμενα ελευθερία, ο καθένας ν’ αναπτύξει στο μέγιστο το δυναμικό του, αλλά με προαπαιτούμενο ότι το σύνολο της ανθρωπότητας και του πλανήτη θα έχει τις βασικές καλές συνθήκες ανάπτυξης και ζωής, αυτό ακριβώς που ανέφερα  προηγουμένως, αυτό οδηγεί και σ’ ένα άλλο συμπέρασμα , αυτή η νοοτροπία της πνευματικότητας, το οποίο είναι πάρα πολύ ουσιαστικό.

Ποιο είναι αυτό;

Πρόκειται να προκύψουν, βλέπουμε ήδη δείγματα, νέου τύπου πολιτικοί σχηματισμοί, νέου τύπου κόμματα, αυτή τη στιγμή τα κόμματα χαρακτηρίζονται από χωριστικότητα και από παραγωγή οπαδών, ο σκοπός τους δεν είναι τα μέλη τους και τα στελέχη τους να λειτουργούν απελευθερωμένα, αλλά να λειτουργούν συντεταγμένα, μονολιθικά, ως οπαδοί.

Η νέα διάσταση της πνευματικότητας, μέσα στο χώρο της πολιτικής και της κοινωνίας, είναι με δυο λέξεις η παραγωγή αυτενεργών, αυτοδύναμων πολιτών, συνειδητών πολιτών, που σημαίνει ότι οι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί δεν θα λειτουργούν μέσω οπαδών με στόχο να κατασκευάζουν κοπάδια ψηφοφόρων, ή βολεμένων ανθρώπων μέσω ρουσφετιού, αλλά ακριβώς η εργασία την οποία θα κάνουν στο εσωτερικό τους να παράγει αυτόνομους, αυτοδύναμους, αυτενεργούς, αυτάρκεις, συνειδητούς πολίτες. Κι εδώ, πέρα από το τι είδους νέα κόμματα θα προκύψουν, εδώ τίθεται κι ένα θέμα παιδείας, που σημαίνει ότι θα προκύψουν και καινούργιοι θεσμοί εκπαίδευσης, διότι, συνειδητός πολίτης, ελεύθερος πολίτης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αυτενέργεια κι από πρωτοβουλία συμμετοχής μέσα στα πράγματα, θα πρέπει να είναι ένας πολίτης ο οποίος θα έχει δουλέψει τον τομέα της αυτογνωσίας και της αυτοπαρατήρησης. Πολίτης ο οποίος δεν γνωρίζει τον εαυτό του και κουβαλάει όλα τα πάθη του μέσα στην κοινωνική και την πολιτική του ζωή, είναι μοιραίο ότι θα εκπέσει στη διαφθορά, στην αρχομανία, στην εξουσιομανία, στη χωριστικότητα.

Εάν όμως υπάρχουν κοινωνικοί θεσμοί, εκπαιδευτικοί θεσμοί, που πέρα από τα νέα πολιτικά κόμματα θα μπορεί να είναι ένας τομέας της παιδείας αυτός, της εκπαίδευσης, που να δίνει έμφαση στην αυτογνωσία των πολιτών, τότε ένας πολίτης που θα τα έχει καλά με τον εαυτό του, γιατί θα τα έχει βρει με τον εαυτό του κι όταν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου και δεν κουβαλάς όλα αυτά τα απωθημένα και τις ενοχές, που κουβαλάνε συνήθως οι εμπλεκόμενοι με τα κοινωνικά και νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και με τους άλλους, τότε αυθόρμητα αναπτύσσεις έλεος, αλληλεγγύη, συμπόνια, συνεργατικότητα, συνέργεια και τότε η δράση σου χαρακτηρίζεται από ακεραιότητα κι όχι από συμφέρον και διαφθορά.

Όλα αυτά άρα οδηγούν και σε κάποιες καινούργιες κοινωνικές δομές και σε κάποιους καινούργιους θεσμούς και βλέπουμε ήδη στο θεσμικό επίπεδο πόσο έχει ωριμάσει η έννοια της αμεσότερης δημοκρατίας, το να προσφέρεται δηλαδή στους πολίτες η δυνατότητα να αποφαίνονται ελεύθερα στα καθημερινά ζητήματα της κοινωνίας όχι κάθε τέσσερα χρόνια απλά μέσα απ’ το θεσμό των εκλογών, αλλά μέσα από δημοψηφίσματα, μέσα από ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα και μέσα από άλλους θεσμούς, οι οποίοι θα αφορούν, αν όχι συνολικά την κοινωνία και συγκεκριμένους κλάδους, είναι πάρα πολύ σημαντικό να δοθεί η ευκαιρία στους ίδιους τους πολίτες ν’ αποφασίσουν για το εκπαιδευτικό σύστημα που θα θέλουμε να έχουμε κι όχι κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση να έρχεται κι ένας καινούργιος νόμος για την παιδεία, γιατί οι άνθρωποι που θα διαμορφώσουμε, μέσα από το θεσμό της παιδείας θα παίξουν τόσο σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις ώστε καλό θα είναι όλο το εκπαιδευτικό σύστημα να μην διαμορφώνεται ερήμην μας.

Ένα θέμα είναι το θέμα της άμεσης δημοκρατίας το οποίο έχει αρχίσει και ωριμάζει στην Ελλάδα και σύντομα θα γίνουνε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα δεύτερο πάρα πολύ ουσιαστικό είναι το θέμα της αυτοδιαχείρισης και εδώ θέλω να γίνει λίγο πιο σαφές αυτό το πράγμα.

Βλέπετε ότι η αιώνια αντίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο και θέλουν κάποιοι να την εμφανίζουν έτσι επίτηδες, μεταξύ του κρατισμού και της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και τα επιχειρήματα εκατέρωθεν τα ξέρετε πάρα πολύ καλά ποια είναι, ότι απ’ τη μια μεριά ο κρατισμός έχει το τεράστιο μειονέκτημα ότι αποκοιμίζει τους εργαζόμενους, δημιουργεί υπαλλήλους τεμπέληδες, δεν τους αφήνει ν’ αναπτύξουν το δυναμικό τους, γιατί σου λέει μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει το μισθό τον έχουνε και γενικά κυριαρχεί η αντίληψη ότι απ’ τη μια μεριά ο κρατισμός είναι ένας τρόπος κοινωνικής οργάνωσης ο οποίος αποκοιμίζει τους πολίτες.

Από την άλλη πλευρά  η ελεύθερη επιχειρηματικότητα ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορεί μεν να δίνει στον άνθρωπο την πρωτοβουλία ν’ αναπτύξει και σε ακραίο βαθμό τα όποια προσόντα του, ή τις όποιες επιθετικές του ικανότητες στην κοινωνία, ωστόσο δημιουργεί τρομερούς κραδασμούς μέσω της σκληρότητας, του ανταγωνισμού και της αναλγησίας, φτάνοντας στο σημείο οι ανθρώπινες ζωές να γίνονται απλά νούμερα, να γίνονται απλοί αριθμοί και να βλέπουμε ολόκληρους λαούς κι ολόκληρες χώρες σαν στατιστικές που προκειμένου για το συμφέρον μας, για το οικονομικό μας συμφέρον να μην έχουμε κανένα δισταγμό να βομβαρδίσουμε, να κατακτήσουμε, ν’ αφήσουμε να πεινάει ο κόσμος, να πεθαίνει κατά εκατομμύρια, αρκεί να μπείτε μέσα στις στατιστικές και να κοιτάξετε, δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή πόσα παιδιά πεθαίνουν ανά λεπτό, πόσες χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν λόγω ασιτίας και λόγω ασθένειας.

Να ένα άλλο μειονέκτημα αυτής της περιβόητης ελεύθερης επιχειρηματικότητας.

Τι είναι λοιπόν η αυτοδιαχείριση;

Η αυτοδιαχείριση είναι ένας συνδυασμός όπου από τη μια μεριά δημιουργείται μια μονάδα οικονομική, μια εταιρία λαϊκής βάσης, λαϊκής συμμετοχής, οτιδήποτε, η οποία από τη μια μεριά στηρίζεται στην πρωτοβουλία και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του συνόλου, από την άλλη όμως δρα κοινωφελώς, δεν δρα  εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, μ’ αυτό τον τρόπο υπάρχουν και θέσεις εργασίας και καταπολεμάται  η ανεργία και οι εργαζόμενοι εκεί δεν λειτουργούν υπό το βάρος του κρατισμού έτσι ώστε ν’ αποστερούνται από την έλλειψη πρωτοβουλίας κι από την άλλη κανένας δεν ωφελείται εις βάρος του άλλου, είναι αυτό που λέμε η νέα κοινωνία της συνέργειας. Και αυτός ο θεσμός της αυτοδιαχείρισης μπορεί να εφαρμοστεί σ’ ένα τεράστιο φάσμα, σε οργανισμούς κοινής ωφελείας, που στην Ελλάδα κάποιοι θέλουν να τους ξεπουλήσουν κοψοχρονιά στο χώρο των εξαγωγών, στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, στην κτηνοτροφία, του τουρισμού, της υψηλής τεχνολογίας, δεν υπάρχει τομέας στον οποίο ο θεσμός της αυτοδιαχείρισης να μην μπορεί να σταθεί και να καρποφορήσει.

Δεν σας κάνει εντύπωση ακριβώς το γεγονός ότι κανένας σ’ αυτή την συζήτηση που υπάρχει γύρω απ’ την ελληνική κρίση δεν θέτει ένα τέτοιο θέμα ;

Είναι ακριβώς γιατί αυτός ο θεσμός της αυτοδιαχείρισης αντιστρατεύεται και τις δυο παλιές νοοτροπίες και τη νοοτροπία του κρατισμού και τη νοοτροπία της αχαλίνωτης ακραίας επιχειρηματικότητας.

Βλέπετε λοιπόν ότι παίζονται πάρα πολλά και για να συνοψίσω αυτά που είπα είναι απλά μερικά ίχνη μόνο του τι θεσμοί θα προκύψουν και τι αλλαγές θα προκύψουν στην κοινωνία, μέσα απ’ αυτό το μπόλιασμα της πνευματικότητας με την κοινωνική και την πολιτική αντίληψη, κάτι για το οποίο πλέον όχι μόνο η κοινωνία στην Ελλάδα, αλλά και σε επίπεδο ανθρωπότητας το έχει πολλή μεγάλη ανάγκη και βλέπουμε, γι αυτό να είστε σίγουροι ότι αυτές οι καινούργιες αξίες μη νομίζετε ότι ακούγονται μόνο αυτή τη στιγμή από μένα, αυτές οι καινούργιες αξίες αρχίζουν  και αποτελούν κοινό τόπο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φέτος και όχι μόνο φέτος, ήδη στη συνεδρίαση της Bilderberg που έγινε στη Βιρτζίνια στην Αμερική, γιατί θα  έχουμε εκλογές στην Αμερική, οπότε είναι προφανές για ποιο λόγο επιλέχθηκε η Αμερική γι αυτή τη συνάντηση, απ’ έξω ήταν μια σειρά από κινήματα απ’ όλο τον κόσμο, που διαμαρτυρήθηκαν και πλέον κινήματα όπως αυτά  των Πράσινων ή των Occupy που γίνονται στην Αμερική, σε όλο τον κόσμο, θέτουν ακριβώς τέτοιου είδους ζητήματα, όπως αυτά που σας προανέφερα.

Ήδη παγκόσμια τίθεται θέμα ανώτατου ορίου πλουτισμού, ήδη παγκόσμια τίθεται θέμα το ανάποδο, μίνιμουμ οικονομική βάση για όλη την ανθρωπότητα, ήδη παγκόσμια τίθεται θέμα περιορισμού κληρονομούμενων περιουσιών, που καταλαβαίνετε ότι ένας τέτοιος περιορισμός στην ουσία μηδενίζει το κοινωνικό κάρμα, υπό την έννοια ότι, αν θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να ξεκινάνε με ίσες ευκαιρίες, τότε δεν μπορεί κάποιος να ξεκινάει κληρονομώντας εις βάρος των υπολοίπων μια τεράστια περιουσία, να κληρονομεί ένα μέρος και το υπόλοιπο να πηγαίνει στην κοινωνία και απ’ το να μηδενίζει το κοινωνικό κάρμα, ένα τέτοιο αίτημα που διατυπώνεται παγκόσμια εμποδίζει και το γιγαντισμό μιας οποιασδήποτε πολυεθνικής ή ενός οποιουδήποτε trust εις βάρος των υπολοίπων, γιατί αυτή τη στιγμή ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα ποσά που κινούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι μεγάλες πολυεθνικές είναι πάνω από τριάντα φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο ιδιωτικός τομέας με το γιγαντισμό που έχει είναι η πραγματική κυβέρνηση της ανθρωπότητας, μέχρι να επικρατήσουν, πράγμα που θα γίνει οπωσδήποτε μέσα στα επόμενα χρόνια όλες αυτές οι νέες αξίες τις οποίες προανέφερα. Να ξέρετε ότι πράγματι η Ελλάδα θα είναι μπροστά όσο κι αν σας φαίνεται προς το παρόν περίεργο και φαινόταν πολύ πιο περίεργο πριν από ένα χρόνο προτού η Ελλάδα μπει στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας. Τώρα που εξακολουθεί και είναι στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας δεν φαίνεται πλέον τόσο περίεργο κι εκείνα τα γεγονότα τα οποία θ’ ακολουθήσουν θα βρουν την Ελλάδα μπροστά στην καλλιέργεια αυτών των νέων ανθρωπιστικών και πνευματικών αξιών, που θα δημιουργήσουν αυτά τα νέα παγκόσμια πρότυπα κοινωνικής οργάνωσης.

Ήδη βλέπετε ότι στην Ευρώπη αρχίζουν κάποιες αλλαγές και αχνοφαίνονται, μια κρίση θα φέρει την Ευρώπη προ ακόμα πιο σημαντικών διλημμάτων στα οποία η Ελλάδα θα πυροδοτήσει και θα συνεισφέρει μ’ έναν πολύ ουσιαστικό τρόπο.

Εκείνο που θέλω να πω κλείνοντας είναι να σας υπενθυμίσω, ξέρω πολύ καλά ότι μέσα στην καθημερινότητα αυτά που λέμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ εύκολο κανείς να τα ξεχνάει και είναι πολύ εύκολο να παρασύρεται από το άγχος, από το φόβο, απ’ όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία που προανέφερα, όμως να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή παίζεται ένα τεράστιο ενεργειακό παιχνίδι, παγκόσμια, αλλά με εστία  την Ελλάδα, αυτό να μην το ξεχνάτε ποτέ.

Τυχαίο, ότι με το που διορίστηκε η καινούργια κυβέρνηση πήγαν στο νοσοκομείο δύο;

Μην το γελάτε καθόλου, αυτό που σας είπα πριν, ότι όλοι μας τρώμε ενεργειακό πακέτο, εκείνος ο οποίος εκτίθεται πιο πολύ, να είστε πολύ συνειδητοί σ’ αυτό, δεν έχει σημασία το πρόσωπο, δηλαδή πραγματικά δεν σημαίνει ότι φάγανε το πακέτο επειδή ο Σαμαράς με το Ράπανο είναι οι καλοί, ή οι κακοί της υπόθεσης, αλλά εκ των πραγμάτων αυτοί εκτίθενται μπροστά, ο ένας είναι ο πρωθυπουργός κι ο άλλος είναι ο υπουργός οικονομικών. Και να μην είχανε βγει αυτοί και να είχε κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια θα πάθαιναν κι αυτό είναι κάτι το οποίο το είδαμε όχι μόνο σ’ αυτούς, εκείνοι που εκτίθενται δηλαδή και σε μας εδώ, γι αυτό ξεκίνησα έτσι τη συζήτηση, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι όλοι έχετε φάει φορτίο.

Τις προηγούμενες μέρες πέρασα κι εγώ ένα μεγάλο φορτίο, το ίδιο κι ο Ντίνος, δηλαδή δεν είναι τυχαία αυτά τα πράγματα, απλώς μέσα απ’ το παιχνίδι των σκεπτομορφών, ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία έχει αυξηθεί όλων μας η χωρητικότητα η ενεργειακή, έχουμε όλοι δυναμώσει και γι αυτό ακριβώς σας είπα πριν ότι δεν είναι αναστρέψιμη πλέον η πορεία. Η κρίσιμη μάζα έχει ξεπεραστεί, η σκεπτομορφή για την καινούργια Ελλάδα έχει πάρει μια τέτοια ώθηση που πλέον δεν είναι αναστρέψιμη, αυτά τα ενεργειακά πακέτα που τρώμε είναι από τους κραδασμούς στη σύγκρουση που γίνεται στην προώθηση του καινούργιου και γι αυτό το λόγο να μην ανησυχείτε, σας το ξαναλέω, γιατί ξέρω ότι παρασύρεστε, γιατί όλοι μας τα περνάμε, αυτό το οποίο μπορεί να σας φαίνεται εσάς σαν κόπωση, σαν ψυχοπλάκωμα, σαν ενεργειακό πέσιμο, σαν άγχος, σαν νεύρα, όλα αυτά δεν είναι δικά μας πλέον, είναι το πακέτο που τρώμε επειδή ακριβώς έχουμε μπει μέσα στο ενεργειακό παιχνίδι.

Όταν λοιπόν είσαι συνειδητός σ’ αυτό το πράγμα το ξεπετάς από πάνω σου πολύ πιο εύκολα και όχι μόνο το ξεπετάς αλλά αυτή την ενέργεια ακριβώς την οποία πας να διαχειριστείς όταν είσαι συνειδητός μπορείς και την προσανατολίζεις και τη φορτίζεις προς την κατάλληλη κατεύθυνση και αυτό ακριβώς γίνεται τώρα, μην το ξεχνάτε αυτό, γιατί για να τελειώνω η Ελλάδα ξέρετε πολύ καλά κι αυτό το παραδέχονται και εγχώριοι και ξένοι, η Ελλάδα έχει έναν τεράστιο πλούτο, ενεργειακό, τι να πρωτοπεί κανείς, δηλαδή είναι η γη της επαγγελίας και όχι μόνο έχει έναν τεράστιο υλικό πλούτο, αλλά έχει κι έναν τεράστιο πνευματικό πλούτο.

Μπορεί λοιπόν όλη αυτή την περίοδο αυτά να παρέμεναν θαμμένα, συμπιεσμένα, καταχωνιασμένα, τι να πει κανείς, για το θέμα των πετρελαίων που γράφουμε στα περιοδικά απ’ το ’90 κι όλοι λέγανε δεν υπάρχει τίποτα, αυτά είναι φήμες, υπάρχουν κάποιες αόριστες ενδείξεις αλλά πιθανόν να μην υπάρχει και τίποτα απολύτως, όλα αυτά δεν γίνεται πλέον να μένουν καταχωνιασμένα. Αυτό εννοώ ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη, αυτό θα το δούμε μπροστά στα μάτια μας, δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, πιστέψτε με είναι θέμα πραγματικότητας, γι αυτό μην παρασύρεστε προς τον αρνητισμό, αλλά αντίθετα να βάλουμε όλοι ακόμα λίγο πλάτη, ώστε αυτή η μη αναστρέψιμη πορεία της αλλαγής, να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς, έτσι ώστε να υποφέρουμε όσο το δυνατόν λιγότερο και η κρίση να ξεπεραστεί μια ώρα αρχύτερα και με τον πιο ήπιο και τον πιο ήρεμο τρόπο.

Συνειδητά λοιπόν άλλη μια φορά θα συμμετέχουμε εδώ στον οραματισμό για την Ελλάδα, είμαστε πολλοί παραπάνω πάλι πανελλαδικά αλλά κι από χώρες του εξωτερικού από την κρίσιμη μάζα των 330 ατόμων, συμμετέχουμε πάνω από 1500 άτομα, όπως από τον προηγούμενο οραματισμό μέχρι τώρα έγιναν παπάδες, γιατί το Μάρτιο δεν περίμενε κανένας ότι θα έχουμε τέτοιες αλλαγές στην Ελλάδα, έτσι κι από σήμερα και μετά άλλη μια ώθηση ώστε να ξεπεραστεί κάθε ίχνος αρνητικότητας κι αυτό το κύμα της αλλαγής και της προσφοράς που θα κάνει η Ελλάδα παγκόσμια να έρθει μια ώρα αρχύτερα.

Σημαντική Σημείωση: Η γενικότερη ενασχόληση με τον τομέα της πνευματικότητας, καθώς και η συμμετοχή στις διαφόρων ειδών λεγόμενες «διαλογιστικές» ή «ενεργειακές» ασκήσεις, ενίοτε είναι καλύτερα να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές και νευρολογικές νόσους, σοβαρές παθήσεις του κυκλοφορικού, των ενδοκρινών αδένων κ.ά.
Ως εκ τούτου, πληροφορίες, γνώσεις και ασκήσεις που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας σε οποιαδήποτε μορφή (κείμενο, εικόνα, βίντεο κ.λπ.) αποτελούν μέρος ενημερωτικού υλικού μέσω αρθρογραφίας, εργαστηρίων, εκδηλώσεων ή οποιαδήποτε άλλης δραστηριότητας του ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ και πρέπει να θεωρούνται καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Οπότε εναπόκειται στην κρίση και την προσωπική ευθύνη του καθενός η απόφαση για συμμετοχή ή εφαρμογή, η οποία πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προήλθε από προτροπή ή ενθάρρυνσή μας.
Επιπλέον, τυχόν πρακτικές ασκήσεις ή οδηγίες θεραπευτικής υποστήριξης που αναφέρονται μέσω της ιστοσελίδας μας σε οποιαδήποτε μορφή, των εκδηλώσεων και κάθε άλλου τύπου δραστηριοτήτων μας, ρητά συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων και κάθε τύπου εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθιστούν την πρέπουσα ιατρική αγωγή, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ανάλογης ειδικότητας ιατρός.

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας.