ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ

Απόσπασμα Ομιλίας

Η Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλίας ξεκίνησε τη δράση της στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Είναι μια εταιρία ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τα μέλη της προσφέρουν εθελοντική εργασία και είναι ο κ. Αθανάσιος Παιδής, Αντιπρόεδρος, η κ. Σαματιανή Τοπούζα, Γραμματέας, η κ. Σταματία Κοντονάσιου, Ταμίας, ο κ. Αθανάσιος Κακαδιάρης, υπεύθυνος αποθήκης και η κ. Κατερίνα Ιντζέ.

Έργο της Τράπεζας Τροφίμων είναι η καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων, προστατεύοντας το περιβάλλον και η αντιμετώπιση της σκληρότερης μορφής βίας, της φτώχειας. Γιατί η φτώχεια δεν είναι ένα φαινόμενο όπου ένα εσωτερικό Στοιχειό του Ανθρώπου εξωτερικεύεται, αλλά είναι μια Εξωτερική Συνθήκη που του επιβάλλεται. Αλλάζοντας αυτή την Συνθήκη ο άνθρωπος ελευθερώνεται και ανακαλύπτει τον Δημιουργικό του Εαυτό. Αυτοπραγματώνεται.

Η Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλίας αξιοποιεί πλεονάσματα από εταιρείες παράγωγης, τυποποίησης, επεξεργασίας και διανομής τροφίμων εξυπηρετώντας τις ανάγκες των συνάνθρωπων μας σε όλη την Θεσσαλία στηρίζοντας δωρεάν συσσίτια και ιδρύματα ανάμεσα στα όποια είναι Γηροκομεία, Φορείς Υποστήριξης Α.Μ.Ε.Α., Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ιδρύματα Φροντίδας Παιδιών, Κέντρα Απεξάρτησης, Δομές Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων και οι Προσφυγές. Βασίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στους εθελοντές της και οι παραδόσεις των τροφίμων γίνονται στις εγκαταστάσεις της που βρίσκονται στο 5ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Λαρίσης/Αθηνών. Οι ποσότητες τροφίμων που δωρίζονται εκπίπτουν του Φ.Π.Α.

Μέχρι σήμερα, δηλαδή σε χρονικό διάστημα μόλις 2 μηνών διανεμήθηκαν κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες κυρίως λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων (ψύχος, χιόνι κλπ), 25 τόνοι τροφίμων, μεταξύ των οποίων είδη πρώτης διατροφικής ανάγκης (ζυμαρικά, όσπρια κ.λ.π.), αναψυκτικά, σοκολάτες, μπισκότα, φρούτα, κρέατα και τυροκομικά προϊόντα, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των συσσιτίων που έχουν οργανώσει οι Μητροπόλεις της Θεσσαλίας και προσφέροντας βοήθεια και συμπαράσταση σε όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Όλοι στην Τράπεζα Τροφίμων εργαζόμαστε εθελοντικά.
Εθελοντισμός σημαίνει συνειδητά προσφέρω την εργασία μου χωρίς να ζητώ αντάλλαγμα για ένα καθορισμένο η αόριστο χρονικό διάστημα. Προσφέρω δράσεις, τον χρόνο μου, γνώσεις χρήσιμες προς όφελος άλλων. Ο εθελοντισμός προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα. Σέβεται τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό των άλλων. Στηρίζεται στο αίσθημα ενότητας μεταξύ των ατόμων που τους συνδέουν κοινοί στόχοι η κίνδυνοι.
Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίζουν τα άτομα ή ομάδες της ανθρώπινες, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες.

Οφείλουμε να εμπνεύσουμε τις επόμενες γενιές με το όραμα της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης της σπατάλης της τροφής. Εκείνο που θέλει την Οικονομία αλληλέγγυα, τους ανθρώπους να συναισθάνονται, να συν-παρίστανται, να σέβονται την κοινωνία, μια Κοινωνία Ενσυναίσθησης. Απλώνοντας τα χέρια ο ένας στον άλλον με έναν κυκλικό χορό ανακαλύπτουμε την Ιερότητα των Πραγμάτων και των Συναισθημάτων. Το μήνυμα είναι κανένας άνθρωπος να μην στερείται την τροφή και τη συμπαράσταση των συνανθρώπων του.

Διδάσκουμε τις επόμενες γενιές.
Γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να έρθει!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

*