«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ»
Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017, ώρα 18:00 – 21:00
με τη Μαρία Ζαχαροπούλου
Αίθουσα ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ, Φαραντάτων 38 & Μιχαλακοπούλου (στο ύψος του Λαϊκού)
Η Ελλάδα στη μακραίωνη ιστορία της έως σήμερα ακροβατεί ανάμεσα στην Ελευθερία και τον Θάνατο, σε Καταστροφές και Θριάμβους, σε Έπη και Τραγωδίες.
Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» έγινε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 συμβολίζοντας την αποφασιστικότητα των Ελλήνων για τον συνεχή αγώνα ενάντια στην τυραννία και στην καταπίεση, αψηφώντας τον Θάνατο. Από τη μάχη των Θερμοπυλών έως τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού, από τον Θούριο[1] του Ρήγα έως τον χορό του Ζαλόγγου, η ελληνική ιστορία μας υπενθυμίζει διαρκώς ότι η αληθινή φύση του ανθρώπου είναι ο αγώνας για την ελευθερία, ο αγώνας ενάντια στους φόβους μας που οδηγεί σε πνευματική υπέρβαση και λύτρωση. Η Ελευθερία όμως[2] «… είναι το πιο ακριβαγόραστο αγαθό· δε δίδεται δωρεάν μήτε από τον άνθρωπο μήτε από το Θεό. Πηγαίνει από χώρα σε χώρα, όπου τη φωνάζουν, από καρδιά σε καρδιά, ανύπνωτη και ανυπότακτη, χωρίς συμβιβασμό» (Καζαντζάκης, Ν. 1953).
Στις 6 Ιουλίου 2017, στην επέτειο των 190 χρόνων από τη Συνθήκη του Λονδίνου[3] που οδήγησε, δυόμισι χρόνια αργότερα, στην ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, σας καλούμε για μια Συστημική Αναπαράσταση για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, μέσα από την οποία θα κληθούμε «να κοιτάξουμε άφοβα τον φόβο», «να σταθούμε στην άκρη του γκρεμού» και να αναμετρήσουμε την αγάπη μας για την Ελευθερία με τον φόβο Θανάτου.
Διανύοντας τον όγδοο χρόνο μιας από τις σφοδρότερες οικονομικές κρίσεις που γνώρισε ποτέ η χώρα μας, αλλά και η παγκόσμια ιστορία, θα κληθούμε να διερευνήσουμε (θεραπεύσουμε) βιωματικά το παρελθόν της Ελλάδας και να ανάψουμε εκείνη τη σπίθα που μπορεί να διαμορφώσει το παρόν και το μέλλον της. Γιατί «Το Ελληνικό Γένος, αν σώθηκε, ως τα σήμερα, αν επέζησε ύστερα από τόσους εχτρούς […] το χρωστάει στο θάμα. Στην ακοίμητη σπίθα που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας […]. Ευλογημένη η σπίθα αυτή που αψηφάει τις φρόνιμες συμβουλές της λογικής, κι όταν φτάσει το Γένος στα χείλια του Γκρεμού, βάζει φωτιά σε ολόκληρη την ψυχή και φέρνει το θάμα. Στα θάματα χρωστάει η Ελλάδα τη ζωή της» (Ν. Καζαντζάκης).
__________________________
[1] «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»
[2] Καπετάν Μιχάλης, Ελευτερία ή Θάνατος, Ν.Καζαντζάκης
[3] Στη συνθήκη του Λονδίνου, της 6 Ιουλίου 1827, οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) αποφάσισαν την ειρήνευση στην Ελλάδα. Αν και η επανάσταση δεν είχε ακόμη τελειώσει, ήταν μία απόφαση που άλλαξε ουσιαστικά τα δεδομένα του ελληνικού ζητήματος και οδήγησε τελικά στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, δυόμισι χρόνια αργότερα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου με το οποίο παγιώθηκε η οριστική ανεξαρτησία του νέου ελληνικού κράτους.