Έναρξη Μαθημάτων: Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, 19:00

Εγγραφές έως και τις  11. 2. 2021

Σας καλωσορίζουμε στον νέο αυτοτελή Κύκλο Σπουδών του Εαρινού εξαμήνου 2021 με θέμα την πολυαγαπημένη και άκρως επίκαιρη Πλάτωνος Πολιτεία!

Σε αυτόν τον μοναδικό κύκλο σπουδών θα έχουμε την ευκαιρία να μυηθούμε εις βάθος και με επιστημονική ακρίβεια στην πεμπτουσία της Πλατωνικής Φιλοσοφίας: διότι η Πολιτεία αποτελεί το κορυφαίο, περιεκτικότερο και πληρέστερο Πλατωνικό έργο εντός του οποίου ο αγαπημένος μας Φιλόσοφος αναπτύσσει όλες τις κεντρικές του θέσεις γύρω από (κυριολεκτικώς σχεδόν όλα!) τα ζητήματα φιλοσοφικού στοχασμού: οντολογία, μεταφυσική, ζωή και θάνατος, μετενσάρκωση, ψυχολογία και ψυχοθεραπεία, βιολογία, μαθηματικά, μουσική, θεολογία, ηθική, δικαιοσύνη, παιδεία, πνευματικότητα και, φυσικά, Πολιτική.

Σε αυτό το φιλοσοφικό ταξείδι, συνδυάζοντας την επιστημονική ακρίβεια και επιμέλεια πανεπιστημιακού επιπέδου και την βιωματική, ψυχική προσέγγιση που ενώνει νου, καρδιά και σώμα, και μετατρέπει την θεωρητική γνώση σε ωφέλιμο οδηγό καθημερινής ζωής, θα ανιχνεύσουμε τα πολύτιμα πλατωνικά «κλειδιά» της Πολιτείας.

Θα αποσυμβολίσουμε ελληνικές βιωματικές πρακτικές που ο Πλάτων εντέχνως κωδικοποιεί εντός των υπέροχων αρχαίων γραφών, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στην δική μας ψυχοπνευματική πορεία με στόχο την ευδαιμονία και την «απελευθέρωση από το Σπήλαιο».

Θα μελετήσουμε τον Ελληνικό τρόπο προσέγγισης της αφύπνισης, όπως αναπτύσσεται στην Πολιτεία, και θα ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές της ολοκληρωμένης παιδείας που, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, οδηγούν σε μια ολοκληρωμένη και κατοχυρωμένη αφύπνιση συνείδησης.

Θα έρθουμε σε επαφή με το αρχέτυπο της Πολιτείας και θα γνωρίσουμε εις βάθος τις προϋποθέσεις, τις αρχές και τις πρακτικές στις οποίες συνίσταται. Θα μελετήσουμε τους τρόπους αποκάλυψης της Πολιτείας εντός ημών ως εσωτερικό πολίτευμα ψυχής, και τους τρόπους με τους οποίους οι αφυπνισμένοι πολίτες μπορούν να αναλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη με αρετή και, μέσω άρτιας πολιτικής παιδείας – κάτι που λείπει από τις σύγχρονες κοινωνίες μας-  να ασκήσουν τις αρχές και τους τρόπους μιας νέας, συνειδητής πολιτικής με στόχο την οικοδόμηση μίας κοινωνίας αφιερωμένης στην Δικαιοσύνη, την Φώτιση, την Παιδεία, το Αγαθό, την Αλήθεια. Μια πολιτεία που βιώνει συλλογικώς το Εὖ ζῆν !

fcad3ef114f61dccb84be6358ea8edcf

Το Μάθημα περιλαμβάνει

 • 16 ζωντανά διαδικτυακά διαδραστικά μαθήματα μέσω zoom
 • Συνδυασμό διαλεκτικής παράδοσης και βιωματικών ασκήσεων βασισμένες στο Πλατωνικό κείμενο
 • Δυνατότητα παρακολούθησης μαθήματος σε οπτικοακουστική μορφή (video ή mp3) σε περίπτωση μη δυνατότητας συμμετοχής την ώρα του ζωντανού μαθήματος και σύνδεση σε σχετικό κανάλι YouTube με πρόσβαση σε όλο το μαθησιακό υλικό
 • Σχεδιάγραμμα Σπουδών Πανεπιστημιακής δομής
 • Βεβαίωση Παρακολούθησης Κύκλου Σπουδών
 • Συνεδρίες Ερωτήσεων-απαντήσεων/ επιστημονικού διαλόγου
 • Μοναδικό συνδυασμό πανεπιστημιακής οργάνωσης της ύλης και άμεσης διαλογιστικής προσέγγισης της γνώσης
 • Παροχή επιπρόσθετου βιβλιογραφικού υλικού και σημειώσεων
 • Δημιουργία διαδικτυακού τόπου μάθησης, επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ των σπουδαστών
500_F_251176140_En1KwxZeuxatrpTUqBvVr5CfkE9WHxYL
  Αυτό το εξάμηνο θα γνωρίσουμε μαζί τον τρόπο ζωής στο οποίο μας μυεί
η Πλατωνική φιλοσοφία και θα ανιχνεύσουμε τρόπους εφαρμογής αυτού
στις διάφορες επιμέρους πτυχές της ζωής μας, με την ευκαιρία να
«πλάσουμε» και να «μορφώσουμε» την ψυχή μας με βάση
την Πλατωνική αρχιτεκτονική ψυχής!

Με την ολοκλήρωση του Μαθήματος, οι σπουδαστές:

 • Θα αναπτύξουν δεξιότητες ανάγνωσης, ανάλυσης και ερμηνείας του φιλοσοφικού λόγου και των κεντρικών θεμάτων της Πλατωνικής Πολιτείας, καθώς και την σύνδεση αυτών με το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο του διαλόγου, την ιστορία της αρχαίας φιλοσοφίας και το σήμερα.
 • Θα ολοκληρώσουν μία πλήρη και σφαιρική εισαγωγή στην Πλατωνική Φιλοσοφία, και θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να αναπτύσσουν θέματα σχετικά με τις κεντρικές φιλοσοφικές θέσεις, ιδέες, επιχειρήματα, έννοιες, αλληγορίες, και μύθους της Πολιτείας.
 • Θα γνωρίσουν και θα αποκωδικοποιήσουν κάποιες από τις σπουδαιότερες Πλατωνικές παραβολές που παρατίθενται στην Πολιτείατην παραβολή του Ήλιου, της Γραμμής, του Σπηλαίου, και τον μύθο του Ηρός – την πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία σχετικά με την πορεία της ψυχής μετά θάνατον.
 • Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ασκηθούν βιωματικώς σε ένα σύνολο στοχαστικών, διαλογιστικών και βιωματικών ασκήσεων προερχόμενες από την αρχαία παράδοση με στόχο την προσωπική πνευματική ανέλιξη και την επίτευξη της Ευδαιμονίας στην καθημερινότητά τους.
 • Θα εντρυφήσουν στον μαγικό κόσμο της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και ετυμολογίας, μαθαίνοντας σημαντικά ερμηνευτικά κλειδιά για την ετυμολόγηση και κατανόηση της Αρχαίας Γλώσσας.
 • Μέσα από την εμβριθή μελέτη αυτού του πλήρους φιλοσοφικού έργου, οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν μία ολοκληρωμένη κατάρτιση στην Ελληνική Φιλοσοφική Κοσμοθέαση και τις αρχές του ελληνικού τρόπου ζωής.
 • Θα έρθουν σε επαφή με το αρχέτυπο της Πολιτείαςως εσωτερική και εξωτερική πολιτική δομή, γνωρίζοντας τις Αρχές της, και τα Κλειδιά της υγιούς και συνειδητής πολιτικής. Έτσι θα ενδυναμωθούν ως πολίτες, αλλά και ως ενεργοί δημιουργοί και εμπνευστές της πολιτείας και του κοινωνικού τους περίγυρου.
 • Θα καλλιεργήσουν την ικανότητα να επεξεργάζονται το αρχαίο κείμενο και να προβαίνουν σε αυτοδύναμη μελέτη και ερμηνεία φιλοσοφικών κειμένων και θα καλλιεργήσουν την ικανότητα επιχειρηματολογίαςορθού λόγου και κριτικής σκέψης.
 • Θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα περιβάλλον ενεργούς, δια-δραστικής και βιωματικής μαθήσεως, καθώς και να συνεργάζονται παραγωγικώς σε μικρότερες ομάδες. Έτσι, θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητες της συνεργασίας και του  διαλόγου, εκτιμώντας την σπουδαιότητα της διαλεκτικής ως μεθόδου μάθησης και διαμόρφωσης ιδεών.
 • Θα ευαισθητοποιηθούν στην διαχρονική αξία της Ελληνικής φιλοσοφίας ως ένα βιωματικό πνευματικό μονοπάτι που οδηγεί στην ελευθερία και το Ευ Ζην, ανιχνεύοντας την σύνδεσή της με σύγχρονα ζητήματα παιδείας, κοινωνίας και αυτό-καλλιέργειας, προάγοντας την ικανότητά τους να στοχάζονται δημιουργικώς και να φιλοσοφούν ικανώς στο τώρα.
 • Θα έχουν την ευκαιρία να δομήσουν ένα βιώσιμο, συνειδητό και φιλοσοφημένο όραμα μιας υγιούς συνειδητής Πολιτείας!

Το Μάθημα αυτό θα προάγει τις εξής Γενικές Ικανότητες:

   • Αυτόνομη έρευνα, ανάλυση και σύνθεση λόγων, επιχειρημάτων, δεδομένων
   • Αυτοδύναμη ερευνητική και, προαιρετικώς, συγγραφική ικανότητα
   • Καλλιέργεια αναλυτικής ικανότητας, αυθεντικού φιλοσοφικού προβληματισμού και αποσυμβολισμού
   • Παραγωγή νέων και καινοτόμων ιδεών και επιχειρημάτων
   • Ελεύθερη, δημιουργική και κριτική σκέψη
   • Διαλογιστική και στοχαστική ικανότητα

 

Η Πολιτεία δεν είναι
απλώς ένα έργο πολιτικό:
είναι ένα έργο ολιστικό,
το οποίο, όπως και
η δική μας ανθρώπινη πορεία,
αρχίζει από την οικοδόμηση
μιας άρτιας και ολιστικής
παιδείας Ψυχής,
και κορυφώνεται
στην μελέτη της Πολιτικής
και την οικοδόμηση
μιας αφυπνισμένης,
δίκαιης Πολιτείας.

Λίγα Λόγια για την Διδάσκουσα

Η Δρ. Αθηνά Δ. Πόταρη είναι Ερευνήτρια του Κέντρου Ελληνικού Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard. Είναι Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Πολιτικής Φιλοσοφίας με Αριστείο από το London School of Economics and Political Science, ειδικευόμενη στην Πλατωνική Φιλοσοφία. Έχει τελέσει διδάσκουσα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παν. Πατρών, Παν. Αθηνών, της Σχολής Εθνικής Αμύνης και λέκτορας στο Παν. Τουλούζης (Capitol 1, παράρτημα Ελλάδος, NYC). Το 2020 βραβεύτηκε με το Βραβείο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών για την επιστημονική της εργασία πάνω στην Αριστοτελική έννοια της δυνάμεως.

Από το 2011, η έρευνα και η διδασκαλία της Αθηνάς εστιάζεται στην πνευματικότητα και την βιωματική διάσταση και εφαρμογή της Ελληνικής Φιλοσοφίας. Το έργο της έχει ως στόχο την ανάδειξη του Ελληνισμού ως ένα επίκαιρο, διαχρονικό πνευματικό μονοπάτι, το οποίο δύναται να μας οδηγήσει στην επίτευξη αυτού του οποίου όλοι οι άνθρωποι διαχρονικώς αναζητούμε:
το Εὖ ζῆν. Μία ζωή φωτός, πληρότητος, ενότητος και Ευδαιμονίας.


Για περισσότερες πληροφορίες,
κρατήσεις θέσεων και κόστος παρακολούθησης,
παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω 
email philathenea@gmail.com

ή τηλεφωνικώς στο 6906068444

 

Εάν επιθυμείτε, μοιραστείτε το!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

*