Ο Σύλλογος Γιόγκα Ελλάδας (Σ.Γ.Ε.) διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Εθισμοί και Απεξάρτηση». Η Ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα φίλων της Μουσικής στην βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και ώρες 16:00-20:00.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών (good practices) και εμπειριών, καθώς και η συνεργασία ανάμεσα σε επιστημονικές ομάδες και εκπαιδευτές Γιόγκα. Κοινός μας στόχος είναι η υποστήριξη των ευάλωτων ατόμων και ομάδων στον δύσκολο τομέα της απεξάρτησης και η ουσιαστική προσέγγιση στον τομέα της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Η ημερίδα βρίσκεται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων. Τους ομιλητές θα συντονίσει ο κ. Γεώργιος Κράλλης – Κοινωνικός Διαπολιτισμικός Λειτουργός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπευτής NDI.

Στην Ημερίδα θα συμμετέχουν οι κάτωθι ομιλητές:

1. Δρ. Δόμνα Τσακλακίδου. Ψυχίατρος, Διευθύντρια του ΕΣΥ – Μονάδα εξαρτήσεων Β’ ψυχιατρική κλινική «ΑΤΤΙΚΟΝ». “Η Ψυχοπαθολογία του εθισμού”.
2. Δρ. Ευθύμιος Αγγελάκης. Νευροψυχολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Tennessee, Η.Π.Α. Επικεφαλής Νευροψυχολογικού Εργαστηρίου Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός». «Νευροανάδραση και Απεξάρτηση.»
3. Δρ. Δημήτριος Ζάγκλης. Ιατρός νευρολόγος. «Ήπιες και συμπληρωματικές μέθοδοι ως αρωγός στη διαδικασία της απεξάρτησης.»
4. Δρ. Ιλια Θεοτοκά. Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια,Ψυχιατρική Κλινική Aιγινητείου Νοσοκομείου, Πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία.
«Οι επιδράσεις του internet στη ζωή μας: Πότε μιλάμε για εθισμό;»
5. Δρ. Ιωάννης Δημητρίου. Ιατρός, Msc Προαγωγή ψυχικής υγείας, υπεύθυνος «NADA» (Νational Accupuncture Detoxification Association) Ελλάδας. “Πρωτόκολο NADA”.
6. Δρ. Νικόλαος Πλυτάς. Ψυχίατρος, Επιστημονικά υπεύθυνος στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων (ΚΑΤΚ) Θήβας. «Χρήση και εξάρτηση. Τα όρια ανάμεσά τους. Η εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο. Η προσπάθεια για απεξάρτηση που δεν μπορεί να παραμένει μόνο στην απουσία της χρήσης.»
7. Δρ. Γιώργος Οικονομόπουλος. Ιατρός, Συγγραφέας, «Ψυχοτρόπες ουσίες και φαρμακευτική απεξάρτηση.»
8. Δρ. Βαγγέλης Ζαφειρίου. Ψυχίατρος, Πρόεδρος Εθνικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας. «Ομοιοπαθητική Ιατρική και άμεση αντιμετώπιση του αλκοολισμού»
9. Γιώργος Α. “εμπειρία, δύναμη, ελπίδα μέσα από τις ομάδες των ναρκομανών ανωνύμων”.
10. Σίμος Παπαδόπουλος. Επίκουρος Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Η θεατρική τέχνη και εμψύχωση ως εργαλείο απεξάρτησης.»
11. Δρ. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου. MD, MSc, Med. Psych., Πρόεδρος του ICMART (International Council of Medical Acupuncture and Related Techniques), Πρόεδρος του SAMAG (Scientific Association of Medical Acupuncture in Greece). «Εξαρτητικές συμπεριφορές, η συμβολή του βελονισμού και η Γιόγκα.»

Η Γιόγκα θεωρείται το αρχαιότερο σύστημα προσωπικής ανάπτυξης. Ως μία σύγχρονη και εμπειρική μέθοδος αυτής της αρχαίας παράδοσης, ανήκει στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αναγνωρίζει τον άνθρωπο ως ολιστική οντότητα και εμπεριέχει τις ρίζες της ψυχοφυσιολογίας.

Ο Σ.Γ.Ε. υποστηρίζεται από ανθρώπους που κάνουν γιόγκα και εκπαιδευτές Γιόγκα που ασκούνται ή εκπαιδεύονται στη Γιόγκα με στόχο την προσωπική ανάπτυξη και υγεία. Οι Ομάδες και οι Σύλλογοι Γιόγκα έχουν μακρά ιστορία στη χώρα μας! Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν Συλλόγους που λειτουργούν από το 1960 ή και ακόμα νωρίτερα. Το 2008, δημιουργήσαμε τον Σ.Γ.Ε. προκειμένου να αποκτήσουμε θεσμική και νομική υπόσταση για καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με την πολιτεία.

Πολλοί εκπαιδευτές Γιόγκα συνεργάστηκαν και συνεργάζονται με ευάλωτες ομάδες που ειδικεύονται στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης πολλών και διαφορετικών εθισμών, καθώς και με σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και ομάδες απεξάρτησης εντός των φυλακών.

Η εμπειρία και τα βιώματα των εκπαιδευτών έδειξαν ότι οι ασκούμενοι αποκτούν αληθινή αυτοεκτίμηση και υγεία πέρα από κάθε φιλοσοφική ετικέτα. Αυτήν τη βαθύτερη ενσυνειδητότητα (mindfulness) διδάσκονται να τη χρησιμοποιούν πρώτα οι εκπαιδευτές Γιόγκα σε βασικούς τομείς της ζωής τους και στη συνέχεια τη διδάσκουν και σε άλλους.

Η Γιόγκα είναι κάτι πολύ παραπάνω από άσκηση του σώματος. Αποτελεί ένα ολιστικό σύστημα που περιλαμβάνει αναπνευστικές και σωματικές ασκήσεις, καθώς και τεχνικές χαλάρωσης, συγκέντρωσης του νου και αποτοξίνωσης. Εργαζόμαστε με το σώμα και παράλληλα καλλιεργούμε, με επίγνωση και σεβασμό σε αυτό, την ηρεμία και την αρμονική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΟΓΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

*