Τεχνικές Εσωτερικής Ανάπτυξης – Ήπιο Καθημερινό Έργο

Τεχνικές Εσωτερικής Ανάπτυξης – Ήπιο Καθημερινό Έργο

Τεχνικές Εσωτερικής Ανάπτυξης – Ήπιο Καθημερινό Έργο 900 600 ΠΑΔΙΣΥ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η ομάδα του ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ στην προσπάθειά της να συμβάλλει στην όλο και αυξανόμενη συλλογική πρόθεση για συνειδητή δράση σε ατομικό αλλά ταυτόχρονα και σε συλλογικό επίπεδο, ξεκινάει μία σειρά απο πνευματικές ασκήσεις που στοχεύουν στην πνευματική ανάπτυξη, στη διεύρυνση της συνειδητότητας και στην απαραίτητη καθημερινή συνειδητή δράση.
Οι πνευματικές ασκήσεις που θα δίδονται τμηματικά κάτω από τον γενικό τίτλο «ΗΠΙΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΕΡΓΟ», είναι πανίσχυρες εσωτερικές τεχνικές οι οποίες απαιτούν από τον ασκούμενο, εκτός από την συμμετοχή του με την ελεύθερη βούλησή του, και μία στοιχειώδη συνέπεια στον ρυθμό της εκτέλεσής τους, ώστε να προκύπτουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η πρώτη σειρά των ασκήσεων περιλαμβάνει τρεις πολύ ισχυρές και αποτελεσματικές τεχνικές, που σαν τριάδα μας οδηγούν πολύ σύντομα στην παγίωση της εγρήγορσης, στην καθημερινή εστίαση της προσοχής μας στους στόχους μας, και στην απαλλαγή μας από όλα τα καρμικά φορτία που προσλαμβάνουμε μέσα απο την καθημερινή μας τριβή με την ζωή.
Αυτήν την εποχή βιώνουμε την καθημερινότητά μας μέσα σ’ έναν διαρκή βομβαρδισμό πληροφοριών και μηνυμάτων, αντικρουόμενων μεταξύ τους, πολλάκις άχρηστων για εμάς και με έναν κοινό παρανομαστή: Τον φόβο για τα πάντα, την ενίσχυση της διττότητας, την απαισιοδοξία, το επικείμενο χάος.
Γι΄αυτόν τον λόγο καλό είναι να έχουμε πάντα στo μυαλό μας πως:

1. όπου στρέφουμε την προσοχή μας, εκεί ακριβώς ρέει και η ενέργειά μας,
2. ό,τι βλέπουμε στην τηλεόραση, ακούμε, διαβάζουμε, δεν είναι υποχρεωτικά και πραγματικό,
3. ότι κάθε φορά που εστιαζόμαστε σε αυτήν την πραγματικότητα, την έχουμε αυτόματα ζωντανέψει, και φυσικά αμέσως μετά γίνεται η καθημερινότητά μας.

Με λίγα λόγια εδώ και αιώνες η ζωτική ενέργεια της ανθρωπότητας χρησιμοποείται εν αγνοία της για την καταστροφή της.

Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουμε να βρούμε τη δική μας αλήθεια, όσοι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια δημιουργική και φιλειρηνική ανθρωπότητα, όσοι αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας σαν μία μοναδική και πολύτιμη δυνατότητα ώστε εξελισσόμενοι, πάντα να συντελούμε ταυτόχρονα και στο κοινό καλό, τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε να τρέφουμε ό,τι μας αποδομεί και να ενισχύουμε μόνο εκείνες τις ενέργειες, δυνάμεις και φαινόμενα που είναι σε αρμονία με τον εσωτερικό μας κόσμο, τον Ανώτερο Εαυτό, τις Δυνάμεις του Φωτός και την εξέλιξη όλων των όντων που είναι σε αρμονία με την ίδια τη θεία Δημιουργία.

Το ΗΠΙΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΕΡΓΟ στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Στο να μάθουμε να προβάλλουμε στον εξωτερικό μας κόσμο το δικό μας μοναδικό κομμάτι της εξέλιξης, να είμαστε διαρκώς εγρηγορούντες και αυτοπαρατηρούμμενοι, να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα τις ενεργειακές ποιότητες που κάθε φορά τρέφουμε με την ενέργειά μας, ώστε να τροποποιούμε την συμπεριφορά μας ανάλογα και τέλος, αυτοκαθαριζόμενοι, να δημιουργούμε χώρο στον νοητικό και συναισθηματικό μας κόσμο ώστε να εισρέουν οι Ανώτερες ενεργειακές ποιότητες της Έμπνευσης, της Κατανόησης, του Κάλλους και της Αρμονίας.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

 

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΩΤΗ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο Καθημερινός Oραματισμός μας καλό είναι να γίνεται πρωινή ώρα, όπου το νοητικό μας είναι καθαρό και το ενεργειακό μας δυναμικό υψηλό. Απαιτεί λίγο χρόνο, την πρόθεσή μας και εστίαση στην εργασία μας. Καθόμαστε σ’ έναν χώρο ήσυχο και φροντίζουμε ώστε τίποτε να μην αποσπάσει την προσοχή μας. Τα πόδια μας πατούν σταθερά στο πάτωμα, τα χέρια μας ακουμπούν απαλά στους μηρούς μας, η σπονδυλική μας στήλη σε ευθεία στάση, λαιμός και αυχένας χαλαρός.
Εισπνέουμε βαθειά και βαθειά εκπνέουμε. Στρέφουμε την προσοχή μας στο κέντρο της καρδιάς από όπου παρακολουθούμε τον ρυθμό της αναπνοής μας, μέχρι η αναπνοή μας να γίνει ήρεμη και φυσική. Οραματιζόμαστε έναν διάφανο λαμπερό σωλήνα να ξεκινάει απο το κέντρο της καρδιάς μας, το σημείο που βρίσκεται εσωτερικά στο κέντρο του θώρακα μας, να διασχίζει κάθετα το σώμα μας και το κάτω μέρος του, να σταματά δύο εκατοστά κάτω από τα πέλματά μας, ενώ το επάνω μέρος του να φθάνει μέχρι δύο εκατοστά πάνω απο την κορυφή της κεφαλής μας. Αυτό είναι το κεντρικό ενεργειακό μας κανάλι.
Στη συνέχεια, πάντα από το κέντρο της καρδιάς, «ανοίγουμε» και μοιράζουμε την αναπνοή μας επάνω και κάτω. Με την κάθε εισπνοή και με την κάθε εκπνοή επιστρέφουμε και πάλι στο κέντρο της καρδιάς. Νοιώθουμε και οραματιζόμαστε το κεντρικό ενεργειακό μας κανάλι να ευθυγραμμίζεται διαρκώς και να εξισορροπείται.
Και έτσι ήρεμοι και ευθυγραμμισμένοι, οραματιζόμαστε μια χρυσή σφαίρα στο κέντρο της καρδιάς μας. Και μέσα στη χρυσή σφαίρα, οραματιζόμαστε τον εαυτό μας όπως επιθυμούμε να είναι σήμερα, διαλέγοντας την καλύτερη δυνατή εκδοχή του και ζητώντας το αποτέλεσμα των ενεργειών μας να είναι το ευργετικότερο για την ημέρα μας. Ζούμε τη δική μας εκδοχή της ημέρας που ξεκινάει και σε κάθε εκπνοή μας βλέπουμε την εικόνα να ζωντανεύει και βιώνουμε αισθαντικά αυτήν την εκδοχή, νοιώθουμε τη χαρά, την ασφάλεια, τη σιγουριά, τη γαλήνη και την πληρότητα που μας δημιουργεί.
Μένουμε για περίπου δέκα δευτερόλεπτα, όσο δέκα πλήρεις αναπνοές και στη συνέχεια με την εκπνοή μας εκπορεύουμε τη χρυσή σφαίρα προβάλλοντάς την με το περιεχόμενό της στο εξωτερικό περιβάλλον όπου και την απελευθερώνουμε με τη βεβαιότητα ότι έτσι ακριβώς θα είναι και η ημέρα μας που ξεκινάει.
Επιστρέφουμε στο κέντρο της καρδιάς μας, κουνάμε ελαφρά χέρια και πόδια και επιστρέφουμε με τη βεβαίωση «ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ».
Και επανερχόμαστε…

Χρήσιμες Συμβουλές:
Οι στόχοι μας για την καθημερινότητά μας καλό είναι να είναι ξεκάθαροι, ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι. Για παράδειγμα, εάν είμαι 80 ετών, με υπέρταση και κατοικώ στην Αθήνα, δεν οραματίζομαι να έχω φθάσει το βράδυ στην Θεσσαλονίκη με ποδήλατο!
Θυμόμαστε πάντα ότι οι πολλοί μικροί, καθημερινοί και ρεαλιστικοί στόχοι, όταν επιτυγχάνονται, είναι που δημιουργούν τα μεγάλα ισχυρά ενεργειακά αποθεματικά.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας παρατηρούμε τυχόν συχρονικότητες που να οδηγούν στην υλοποίηση της σκεπτομορφής μας και τις ενισχύουμε ανάλογα.
Είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και τους στόχους μας. Για παράδειγμα, εάν ο οραματισμός μου στοχεύει να είμαι αγαπημένος/η με τον/την σύντροφό μου, αποφεύγω κάθε πρόκληση που θα με οδηγήσει στο να μαλώσω για οποιονδήποτε λόγο. Επιλέγω συνειδητά να παραμείνω ήρεμος/η, αναπαράγω την εικόνα τού οραματισμού μου και περιμένω με τη βεβαιότητα ότι όλα όσα συμβαίνουν γίνονται πάντα με γνώμονα το ανώτερο καλό μου.

Στην εκμάθηση της παγίωσης της τόσο απαιραίτητης για την ζωή μας εγρήγορσης, εξάλλου, στοχεύει και η δεύτερη άσκηση που ακολουθεί.

ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ – ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Η παρούσα άσκηση, με την διαρκή επανάληψή της, εγκαθιδρύει εντός μας έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό αυτοπαρατήρησης που είναι ίσως ο πλέον δυνατός σύμμαχός μας στον δρόμο της συνολικής μας μαθητείας, στην αυτογνωσία, στην αυτοβελτίωση και στην εξέλιξή μας.
Εκτός από την απαραίτητη όπως πάντα συνειδητή μας πρόθεση, χρειαζόμαστε ένα μικρό σημειωματάριο, ένα στυλό και το ρολόι μας. Κάθε μία ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα ή δυνατόν, όποτε ξυπνήσουμε, κάνουμε στον εαυτό μας τις εξής τέσσερις ερωτήσεις,

1. Πού είμαι
2. Πώς νοιώθω
3. Πώς είναι το σώμα μου
4. Τι σκεφτόμουν πριν κάνω στον εαυτό μου την πρώτη ερώτηση. Και καταγράφουμε ό,τι μας προκύπτει, χωρίς κριτική στον εαυτό μας, αλλά σαν απλοί παρατηρητές.

Παράδειγμα:
Δευτέρα 29 Μαίου 2011, 10 το πρωί
Πού είμαι; Στο αυτοκίνητό μου
Πώς νοιώθω; Δυσάρεστα
Πώς είναι το σώμα μου; Σφίξιμο στο στομάχι, πόνο στον αυχένα
Τί σκεφτόμουν; Πω πω κίνηση, σίγουρα δεν θα προλάβω να πάω…

Ημέρα με την ημέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα συλλέγουμε πληροφορίες και αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε σκέψεις, καταστάσεις και φαινόμενα που ούτε καν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν, που μας επηρεάζουν διαρκώς και που πολλές φορές μας αρρωσταίνουν και μας αποπροσανατολίζουν. Και γνωρίζοντας έχουμε τη δυνατότητα να τροποποιούμε τις σκέψεις ώστε να παράγουν μόνο θετικά για εμάς συναισθήματα και καταστάσεις που συντελούν, επίσης, στο να διατηρούμε ένα υγιές σώμα.

Η τρίτη άσκηση που ακολουθεί κλείνει ενεργειακά την ημέρα που πέρασε, μας καθαρίζει απο όλους τούς θορύβους πάσης φύσεως που συλλέξαμε κατά την διάρκεια της ημέρας, μας απελευθερώνει απο τις πάσης φύσεως καρμικές σχέσεις που δημιουργήσαμε, ενώ ταυτόχρονα μας προετοιμάζει για έναν υγιή, καθαρό και συνειδητό ύπνο.

ΑΣΚΗΣΗ ΤΡΙΤΗ – ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η άσκηση της ανάδρομης γίνεται κυριολεκτικά λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος.
Ξαπλωμένοι στο κρεββάτι μας, παίρνουμε τρεις βαθειές αναπνοές και χαλαρώνουμε.
Με τα μάτια κλειστά, και με την εντύπωση ότι η ημέρα μας έχει εγγραφεί σε μία κινηματογραφική ταινία, αρχίζουμε να παίζουμε την ταινία ανάποδα.
Μπαίνοντας σε θέση παρατηρητή ξετυλίγουμε την ταινία της ημέρας μας που πέρασε, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο γεγονός και φθάνοντας μέχρι και το ξύπνημά μας το προηγούμενο πρωί.
Βλέπουμε για παράδειγμα τον εαυτό μας να σηκώνεται από το κρεββάτι, να φοράει τις παντόφλες, να πηγαίνει προς τα πίσω στο μπάνιο, το νερό να γυρνάει πίσω στήν βρύση, η οδοντρόκρεμα να μπαίνει πίσω στο σωληνάριο, με λίγα λόγα όλα να γίνονται με ανάδρομη φορά.
Το σημαντικό είναι η μη εμπλοκή μας στα γεγονότα της ταινίας. Είμαστε κυριολεκτικά μόνον οι παρατηρητές, ως εάν όλα αυτά να συμβαίνουν σε κάποιον τρίτο.
Η άσκηση στην αρχή ενδέχεται να διώξει τον ύπνο προσωρινά, αν και πολλές φορές κοιμόμαστε στη μέση της άσκησης επίσης. Όπως και να γίνεται είναι εντάξει. Στο μόνο που προσέχουμε είναι να μην κάνουμε την άσκηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή υπνωτικών φαρμάκων.

Καλή επιτυχία,
Η ομάδα του ΠΑΔΙΣΥ

Σημαντική Σημείωση: Η γενικότερη ενασχόληση με τον τομέα της πνευματικότητας, καθώς και η συμμετοχή στις διαφόρων ειδών λεγόμενες «διαλογιστικές» ή «ενεργειακές» ασκήσεις, ενίοτε είναι καλύτερα να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές και νευρολογικές νόσους, σοβαρές παθήσεις του κυκλοφορικού, των ενδοκρινών αδένων κ.ά.
Ως εκ τούτου, πληροφορίες, γνώσεις και ασκήσεις που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας σε οποιαδήποτε μορφή (κείμενο, εικόνα, βίντεο κ.λπ.) αποτελούν μέρος ενημερωτικού υλικού μέσω αρθρογραφίας, εργαστηρίων, εκδηλώσεων ή οποιαδήποτε άλλης δραστηριότητας του ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ και πρέπει να θεωρούνται καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Οπότε εναπόκειται στην κρίση και την προσωπική ευθύνη του καθενός η απόφαση για συμμετοχή ή εφαρμογή, η οποία πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προήλθε από προτροπή ή ενθάρρυνσή μας.
Επιπλέον, τυχόν πρακτικές ασκήσεις ή οδηγίες θεραπευτικής υποστήριξης που αναφέρονται μέσω της ιστοσελίδας μας σε οποιαδήποτε μορφή, των εκδηλώσεων και κάθε άλλου τύπου δραστηριοτήτων μας, ρητά συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων και κάθε τύπου εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθιστούν την πρέπουσα ιατρική αγωγή, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ανάλογης ειδικότητας ιατρός.

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας.